KILPAILUKYKY JA GLOBALISAATIO

7. Luento 16.11.2015

 

Seitsemännellä luennolla aiheena oli globalisaatio ja sen johtaminen. Globalisaatiolla eli kansainvälistymisellä tarkoitetaan integraatiota, joka on maailmanlaajuista. Olen huomannut, että ihmiset monesti mieltävät globalisaation vain taloudellisena ilmiönä, mutta mielestäni olisi tärkeää huomata miten se käsittää ja vaikuttaa samalla myös niin kulttuuriin kuin politiikkaankin. Kuitenkin liiketaloudesta puhuttaessa globalisaatio tarkoittaa kaupankäyntiä koko maailman kanssa, ilman rajoja.

 

Luennon aloitimme katsomalla neljä videota, joissa pohdimme millaisia erilaisia johtamistyylejä videoklipit edustavat. Videoiden perusteella kävi ilmi, että erilaisiin tilanteisiin sopivat erilaiset johtamistyylit, sekä yrityksen sen hetkisellä tilanteella voi olla vaikutusta siihen, miten yritystä tulisi johtaa. Videoista ilmeni myös, että osa niillä esiintyneistä johtajista edustivat selkeästi vain yhtä johtamistyyliä, kun taas osalla johtajista oli havaittavissa useiden eri johtamistyylien piirteitä. Tämän perusteella voikin päätellä, että johtamistyylillä on suuri vaikutus niin organisaation toimivuuteen kuin kilpailukykyynkin, sekä erilaisilla organisaatioilla täytyy olla käytössään erilaisia johtamistyylejä.

 

Luennolla puhuttiin monikansallisista yrityksistä, joilla siis tarkoitetaan yritystä jolla on samanaikaisesti toimintaa monissa eri valtioissa. Useimmiten yritysten kansainvälistymisellä nähdäänkin pintapuolisesti ajateltuna olevan ajatus vain liiketoiminnasta ja jakelusta eri valtioissa, mutta useimmiten kansainvälistymisen yhtenä suurimmista syistä on kuitenkin suurtuotannon edut. Näin globalisoitumalla yritys pääsee kiinni kansallisiin resursseihin, kuten työvoimaan ja raaka-aineisiin, joita hyödyntämällä yritys voi laskea kustannuksiaan huomattavastikin. Tämä johtuu siitä, että monissa kehittyvissä maissa, niin palkkakustannukset kuin verotuskin ovat huomattavasti matalammat. Tämän takia kansainvälistyminen ei olekkaan enää yrityksen itse päätettävissä, koska markkinoilta useimmiten löytyy jokin monikansallinen suuri yritys, joka pystyy hyödyntämään alhaisempia kustannuksia ja näin pakottaa samoilla markkinoilla toimivat pienemmätkin yritykset hintakilpailuun.

 

Luennolla käsiteltiin myös yritysten globalisoitumisen syyn lisäksi sitä, että miten yrityksen globalisoituvat. Koska globalisoituminen ei ole enää yrityksen oma päätös, niin erilaiset suhteet yritysten välillä mahdollistavat monen yrityksen pääsyn kansainvälisille markkinoille, vaikka muutoin sen mahdollisuudet kansainvälistyä olisivatkin heikot. Näistä yhtenä voisi esimerkiksi nostaa esille strategiset allianssit.

 

Luennolla puhuttiin myös siitä kuinka tietoliikenne kuin logistiikkakin ovat osaltaan vaikuttaneet yritysten globalisoitumiseen. Molemmat ovat omalta osaltaan mahdollistaneet ja vauhdittaneet yritysten nopeaa kansainvälistymistä. Tietoliikenne mahdollistaa, että ihmiset pystyvät olla yhteydessä toisiinsa niin ajasta kuin paikastakin riippumatta, joka mahdollistaa tiedon kulun eri osien välillä. Niin kuin luennolla tulikin ilmi, logistiikka on myös todella merkittävä osa globalisoitumista.  Se mahdollistaa yritysten kyvyn toimia tehokkaammin ja samalla mahdollistaa yksityishenkilöille mahdollisuuden tilata tavaraa ympäri maailmaa. Esimerkiksi ulkomailta tilatun tuotteen toimitusaika voi olla yhtä lyhyt tai jopa lyhyempikin kuin maan sisällä tilatun tuotteen toimitus.

 

Käsittelimme myös luennolla globalisaation hyötyjä sekä haittoja. Yksi globalisaation merkittävimmistä hyödyistä on varmasti se, että se mahdollistaa myös kehittyvien valtioiden kehittymisen. Toisaalta negatiivisina puolina ovat työolosuhteet sekä ympäristövaikutukset, jotka vääristävät ihmisarvoja sekä kestävää kehitystä.

 

Luennon lopussa Hydrolinen CEO Mikko Laakkonen kertoi muutosjohtamisesta kansainvälistyvässä yrityksessä.  Hän korosti paljon ihmisten merkitystä yrityksen toimivuudessa ja johtamisessa, mitä kuvaakin mielestäni hyvin hänen yhteenvetonsa ”kaikki lähtee ihmisistä – muista tavoitteet”. Sekä miten muutos on tärkeää ”Hyväksy, että muutos on välttämätöntä – jatkuva parantaminen.”